Prachtig boek over bindweefselmassage

In september ben ik begonnen met de opleiding tot Massagetherapeut bij Instituut Kosmos in Eindhoven. Een van de dingen die aan de orde komen, is bindweefselmassage.

Organen

Het voert te ver om hier een definitie te geven van wat bindweefselmassage precies is, maar het komt erop neer dat de laag tussen de spieren en de huid wordt gestimuleerd. Bij bindweefselmassage gaat men er vanuit dat dat gebied in verbinding staat met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen. Door bindweefselmassage kunnen de organen beter functioneren en bepaalde klachten worden verholpen.

Studieboek

Enfin, voor mijn studie heb ik dus een goed studieboek nodig. Ik heb daarom het boek ‘Bindweefselmassage’ van de drie auteurs J.F.M. Piët (fysiotherapeut-maueel therapeut) I.M.A Sachs-Piët (fysiotherapeut-accupuncturist) en J.J. Sachs (arts-fysiotherapeut) aangeschaft. Zij schreven de 1e druk al in 1982 en inmiddels is het boek al aan zijn zesde druk toe. Een teken dus dat het met de kwaliteit van het boek wel goed zit.

Onderzoek

De auteurs bespreken de manier waarop het onderzoek van bindweefselzones moet worden uitgevoerd. Het is daarom een ideaal boek voor studenten fysiotherapie, massagetherapie en psychotherapie. De verschillende massagetechnieken worden stuk voor stuk besproken, ook in relatie tot de vastgestelde indicaties.

Het is echter geen boek om zelf te leren masseren. Ik kan het alleen aanraden in combinatie met een studie bindweefselmassage. Het kan dan prima dienen als een uitstekend studieboek en naslagwerk.

Geslaagd! en nu………. vakantie!

Op 8 juni jl heb ik na 2 jaar mijn opleiding Integrale Massagetherapie afgerond. Ik mag me nu dus officieel massagetherapeut noemen. Ik krijg van veel mensen de vraag wat dat nou eigenlijk inhoudt.

Totaal
Een massagetherapeut bekijkt de mens in zijn totale vorm: dat wil zeggen dat er verder gekeken wordt dan de eventuele klacht op zich. Sommige opleidingen noemen dit ook wel holistische therapie. In de behandeling wordt er gewerkt met de fysieke, mentaal/emotionele en sociale gezondheid (draagkracht/draaglast) van de cliënt.
Wanneer er balans is tussen deze aspecten van ons leven, zitten we lekker in ons vel.

Balans
Verstoring in deze balans kan op den duur leiden tot fysieke klachten, maar ook omgekeerd kan dit het geval zijn. Vaak kunnen dit wat vage, regelmatig terugkerende (a-specifieke) klachten zijn, zoals rug- en hoofdpijn, slaap- en concentratieproblemen of bv. problemen met de spijsvertering. Maar het kan ook zo zijn dat mentale stress zorgt voor een (specifieke) fysieke klacht, zoals een tennisarm of RSI-klachten.

Wanneer de balans is verstoord, gaat ieder mens hier verschillend mee om. Achtergrond, leefgewoonten, persoonlijke overtuigingen en zelfbeeld spelen een grote rol in het omgaan met en herstel van een klacht.

De taak van de massagetherapeut is de behandeling hierop aan te passen en de cliënt de mogelijkheid te bieden zo optimaal mogelijk te herstellen of met de klacht om te leren gaan.

Herstelproces
De intensiteit van de fysieke behandeling, zoals (bv. bindweefsel-, triggerpoint) massage en mobilisaties (het losmaken van gewrichten) wordt afgestemd op wat de cliënt (op dat moment) fysiek kan verwerken. Bewustwording van de onderliggende oorzaak helpt de cliënt weer grip te krijgen op zichzelf en de balans te herstellen. De therapeut fungeert hierin dus als ondersteuner van het herstelproces.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van inzichten en technieken uit de Westerse, Chinese en Indiase geneeskunde. Naast de westerse kijk op het lichaam via fysiologie/anatomie/bewegingsleer en farmacologie, wordt er gebruik gemaakt van o.a. (stoel) shiatsu, Thaise yoga massage, Ayurveda/voedingsleer en voetreflexologie.

Ook van meer gangbare vormen van behandeling kan gebruik worden gemaakt:

  • bindweefselmassage
  • manuele lymfedrainage
  • haptonomie
  • triggerpoint- en aromatherapie
  • coaching

Nu is het misschien duidelijk waarom een massagetherapeut meer is dan een masseur alleen!

En nu………..vakantie!

Na gedane arbeid is het goed rusten……

De praktijk voor massage in Deventer is gesloten van donderdag 26 juli t/m 2 september.
24 juli is mijn laatste werkdag in het Kenniscentrum Oncologie.

Vanaf 3 september zijn jullie weer van harte welkom!

massagetherapeut